Minä olen henkeen ja vereen syksyihminen. Onhan kesäkin toki aina kiva, mutta kesän jälkeen parasta on, kun saa ruveta fiilistelemään kaikkia syksyjuttuja; pimeneviä iltoja, villasukkia ja omaan kotiin käpertymistä kun ulkona sataa kaatamalla. Sekä tietysti syysruokia!

Lempparisyysmuonaani ovat höyryävän lämpimät keitot, uunissa muhitetut laatikkoruuat sekä sieni- ja kaalisapuskat. Tähän ruokaan upotin sekä sieniä että kaalta. Ruuan tekemiseen kannattaa varata iiiso pata tai kattila, ainakin jos sen tekee samalla taktiikalla kuin minä. Minua nimittäin laiskotti, ja kypsensin kaikki ainekset (soijarouhetta lukuunottamatta) samassa kattilassa, vaikka vähän ahdasta meinasi tullakin. Kaalin ja ohran voi tietysti myös keittää erikseen toisessa kattilassa ja lisätä sitten kypsinä muiden ainesten joukkoon. On muuten superkevyttä apetta!

1252931580_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1 dl soijarouhetta
2 dl kasvislientä
jauhelihamaustetta, paprikajauhetta

1 iso sipuli
1,5 dl silputtuja pakastettuja kantarelleja
1,5 dl kuivattuja suppilovahveroita
n. 7 dl kasvislientä
n. 800 g valkokaalia
1 dl rikottuja esikypsennettyjä ohrasuurimoita
2 porkkanaa
siirappia
meiramia
suolaa, musta- ja valkopippuria

Keitä soijarouhe kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Mausta jauhelihamausteella ja paprikalla. Siirrä syrjään odottamaan.

Hienonna sipuli ja sienet. Pilko kaali ja porkkanat. Liota suppilovahveroita hetki vedessä ja sulata kantarellit. Kuumenna loraus öljyä padassa/kattilassa ja kuullota siinä sipuleita ja sieniä, kunnes sienistä irtoava neste haihtuu. Kaada päälle kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Lisää joukkoon kaali ja anna kiehua hiljalleen. Kun kaali alkaa pehmetä, lisää joukkoon ohra ja porkkanat. Hauduttele hiljalleen kannen alla puolisen tuntia, kunnes ohra ja porkkana ovat kypsiä. Lisää tarpeen mukaan vettä. Mausta meiramilla, suolalla, pippurilla ja siirapilla ja anna hautua vielä hetki. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.