Haa, kurpitsa. Meistä taisi tulla kavereita viikonloppuna :) Jo pitkään on suunnitelmissani ollut tehdä jotain kurpitsasta - vihdoin ja viimein, sillä en ollut koskaan aiemmin kokannut tuosta veikeästä oranssista molluskasta yhtikäs mitään. Kun näin kaupassa juuri sopivan kokoisia, ei liian isoja kurpitsoja, huomasin tilaisuuteni tulleen. Tuntui turvallisimmalta aloittaa kurpitsan kanssa kaveeraus ruoalla, josta harvemmin saa pahaa, eli risotolla. Resepti tähän ruokaan löytyi Gummeruksen opuksesta nimeltään 200 Italian herkkua alkupaloista jälkiruokiin. Chili ja salvia olivat hauska vastapaino makeahkolle kurpitsalle, ja koko setti vei kyllä kielen mennessään. Suosittelen eritoten lisukkeeksi esim. kalalle tai kanalle, vaikka kyllä tämä yksinäänkin nälän vei mennessään ja herätti tyytyväistä muminaa ruokapöydässä.

Pienestäkin kurpitsasta tähän ruokaan sai uppoamaan vain noin puolet. Loppukurpitsasta valmistuikin tänään kurpitsakeittoa Elinan ohjeella.

    1287854993_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

(4 annosta)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tuore chili
400 g kurpitsaa
3 dl risottoriisiä
n. 10 dl kasvis- tai kanalientä
2 rkl tuoretta salviaa
50 g voita
100 g parmesania

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipulisilppua öljyssä. Lisää silputtu chili ja kypsennä minuutti koko ajan hämmentäen. Lisää joukkoon kurpitsakuutiot ja freesaa viitisen minuuttia.

Kumoa pannuun riisit ja sekoittele, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää sitten pannulle pari desiä kuumaa kasvislientä. Sekoittele. Lisää lientä pikkuhiljaa kerrallaan, kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää ja kermaista ja kurpitsa alkaa hajota. Lisää lopuksi silputtu salvia, voi ja parmesaanijuusto. Mausta mustapippurilla ja halutessasi suolalla.

    1287854970_img-d41d8cd98f00b204e9800998e