Viikonloppuna aikomukseni oli tehdä jotain ihan muuta ruokaa kuin tätä, mutta suunnitelmat muuttuivat astellessani ruokakauppaan, kun tarvittavia aineksia ei löytynytkään. Päivän ateria piti siis improvisoida, ja aikani hyllyjen välissä palloiltuani tuumasin, että voisi vihdoinkin tehdä pinaatti-ricottalasagnea. Jokin näissä pakkaspäivissä vaan aiheuttaa sen, että lämpöiset uuniruuat tuntuvat ihan parhaalta jutulta ikinä. Päädyin kippaamaan lasagnen sekaan myös kotoa löytyneitä kuivattuja sieniä, jotka sopivatkin mielestäni joukkoon oikein hyvin. En siis kokenut pyhäinhäväisseeni tuota pinaatin ja ricottajuuston klassista yhdistelmää, vaikka variaatioita tulkin tehtyä :)

1265053524_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
 
(4 annosta)

Tomaattikastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
500 g tomaattimurskaa
suolaa, pippuria, kuivattuja yrttejä

Sieni-pinaatti-ricottaseos:
250 g tuoretta pinaattia
200 g ricottajuustoa
4 dl kuivattuja sieniä (kantarelleja ja suppilovahveroita)
suolaa ja pippuria
 
Juustokastike:
3 rkl voita
3/4 dl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
2 dl raastettua parmesania
muskottipähkinää, valkopippuria
 
päälle emmental-mozzarellaraastetta
 
Freesaa silputtua sipulia ja murskattuja valkosipulinkynsiä pannulla öljyssä. Kun sipulit ovat kuullottuneet, kippaa pannulle tomaattimurska. Mausta ja anna porista miedolla lämmöllä ainakin 20 minuuttia.
 
Puhdista ja huuhtele pinaatti ja ryöppää se nopeasti kiehuvassa vedessä. Kaada lävikköön ja puristele huolellisesti kuivaksi. Turvota sienet vedessä ja paista ne nopeasti pannulla. Sekoita pinaatti, murusteltu ricotta sekä sienet kulhossa. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
 
Sulata juustokastiketta varten voi kattilassa. Lisää jauhot huolellisesti sekoittaen. Kypsennä hetki ja lisää sitten maito vähitellen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
 
Voitele uuninkestävä vuoka ja laita alimmaiseksi kerros sieni-pinaatti-ricottaseosta. Laita lasagnelevy päälle ja levitä sen päälle kerros tomaattikatiketta. Sitten taas kerros lasagnelevyjä, jonka päälle sieniseosta, sitten taas lasagnelevyjä, tomaattikastiketta jne. Jätä päällimmäiseksi lasagnelevykerros ja kaada päälle juustokastike. Ripottele päälle emmental-mozzarellaraastetta ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

      1265053580_img-d41d8cd98f00b204e9800998e