Tuossa välissä taisi mennä pari vuotta, kun pidin makaronilaatikkoa umpitylsänä ja niin loppuunkulutettuna ruokana, että kokkailin sitä korkeintaan kerran vuodessa.  Tänä vuonna asiat ovat syystä tai toisesta kuitenkin muuttuneet, ja olen löytänyt makaronilaatikon ihan uudestaan! Makaronilaatikko on lohduttava ja lämmin, tuttu ja turvallinen, ja se sopii erinomaisesti ankeiden ja pimeiden päivien lohturuuaksi. Itse asiassa tällä hetkellä ei juuri muuta tekisikään mieli kokkailla kuin uuniruokia ja keittoja; vuodenajalla näyttää olevan ihan selkeä vaikutus omiin ruokamielihaluihini. Makaronilaatikkoonkaan ei oikein tehnyt mieli lisätä mitään kovin kummoisia jippoja tai uusia juttuja, vaan yksinkertaisuus on tällä hetkellä parasta mitä tiedän. Tässä lootassa ainoa extralisäys on virolainen savujuusto, joka tuo mukavasti uutta potkua muuten niin tuttuun arkiruokaan.

         1257436557_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

(n. 6 annosta)

6 dl tummaa makaronia
1 iso sipuli
jauhelihamaustetta, paprikajauhetta, mustapippuria
2,5 dl soijarouhetta
7 dl maitoa
3 kananmunaa
suolaa ja mustapippuria
n. 100-150 g savusulatejuustoa
korppujauhoja

Keitä makaronit kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Silppua sipuli. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja paistele mausteita siinä hetki. Kaada sipulit pannulle ja kuullota. Lisää sitten joukkoon soijarouhe sekä sen verran vettä, että soijarouhe kostuu. Paistele sekoittaen ja lisäillen vettä ja mausteita, kunnes soijarouhe on turvonnut eikä ime enää itseensä vettä.  Vatkaa muna ja maito sekaisin ja mausta. Sekoita keskenään makaronit, soijarouhe-sipulipaistos sekä murusteltu sulatejuusto. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle munamaito. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunti.