Juhannus on jälleen onnellisesti ohitse, ja muistona siitä minulla oli vielä tänään - hyttystenpuremien ohella - inhottava ja raskas ruokaövereiden tuntuma vatsassa. Hillittömän grilliruokaähkyn taltuttamiseksi pitikin tänään siis keksiä arkeenpaluuruuaksi jotain mahdollisimman kevyttä - jotain sellaista, josta jäisi hyvä ja kepeä olo. Yksinkertainen mutta maittava soppa syntyikin kikherneistä, tuoreesta pinaatista sekä paprikasta ja kesäkurpitsasta; kombinaatio maittoi oikein hyvältä ja helli mukavasti vatsaa. Tähän saman syssyyn laitan myös ennen juhannusta tekemäni kasvissosekeiton, jonka senkin tarkoituksena oli valmistautua juhannuksen ruokafesteihin. Hyvää sekin, niin kuin sosekeitot nyt aina! Eiköhän tämä juhannusähky tästä pikkuhiljaa ala helpottaa ja onnellisesti taas unohtua ennen ensi vuoden koitosta ;)

1245673160_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pinaatti-kikhernekeitto
(ohje hienoisesti muunneltuna Murdoch Booksin keittokirjasarjan osasta Soups)

 

2 kevätsipulia varsineen
1 valkosipulinkynsi
ripaus juustokuminaa
1/2 punainen paprika
1/2 pieni kesäkurpitsa
1 tlk (400 g) kuorittuja kokonaisia tomaatteja
7 dl kasvislientä
1 tlk (400g/265g) kikherneitä
2 tl punaviinietikkaa
1-2 tl sokeria
ripaus mustapippuria
70 g tuoretta pinaattia

Silppua sipulit, paloittele paprika ja kesäkurpitsa ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna loraus öljyä kattilassa ja kuullota kevätsipulit ja valkosipulit siinä. Lisää juustokumina joukkoon ja sekoita muutaman kerran. Lisää sitten paprika ja kesäkurpitsa kattilaan ja pehmennä niitä hetki. Kaada joukkoon tölkkitomaatit sekä kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Pienennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen 10 minuutin ajan. Lisää kikherneet, viinietikka, sokeri ja mustapippuri. Anna hautua vielä hetki ja lisää lopuksi pinaatinlehdet. Keitä, kunnes pinaatit painuvat kasaan. 


1245673192_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lanttuinen kasvissosekeitto ja raejuustosalsa
(ohje Maku -lehdestä)


noin 800 g lanttua
100 g juuriselleriä
1 iso sipuli
1 iso porkkana
2 valkosipulinkynttä
1,2 l vettä
3 kanaliemikuutiota
1 rs (200 g) kevyttuorejuustoa
musta- tai valkopippuria myllystä
(suolaa)

Raejuustosalsa
1 prk (200 g) raejuustoa
1 pieni maustekurkku
1 pieni punasipuli
2 rkl persiljaa

Kuori ja paloittele kasvikset. Kumoa ne 3–5 litran vetoiseen kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä. Soseuta keitto tasaiseksi. Nosta kattila takaisin levylle, lisää juusto ja tarvittaessa vettä. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta vielä pippurilla sekä suolalla, jos tarvitaan.

Valmista raejuustosalsa. Lisää raejuustoon pieniksi kuutioiksi leikattu kurkku ja punasipuli sekä hienonnettu persilja.