Meillä ei ole niin perheen kuin kaveripiirinkään keskuudessa tapana vaihtaa tolkuttomia määriä joululahjoja, mutta jotain pientä kivaa on tietysti mukava aina antaa. Viikonloppuna pistinkin keittöön pystyyn oman pienen makeistehtaan ja tehtailin joulunameja niin omalle perheelle, avoppilaan kuin ystävillekin. Kaikki konvehdit ja toffeepalat päätyivät yksittäispakattuina sellofaanikääreisiin, joten näissä riitti kyllä näpertämistä ja pipertämisestä (joka jatkuu edelleen, kun en ole vieläkään saanut kaikkia pakattua..). Ei ollut alunperin tarkoitus laittaa näitä blogiin, joten ei ole nyt tarkempia kuvia konvehtien ulkomuodosta, kun kuvasin ne vasta tänään kääreineen päivineen.

2165419.jpg

Suklaakonvehdit

Inspiraatiota otin Pippurimaijalta sekä Hedelmäpommin Christinalta. En viitsinyt investoida konvehtimuotteihin, mutta jääpalamuotit olivat oikein hyvä korvike. Suklaina käytin maitosuklaata, tummaa suklaata, valkosuklaata sekä minttukrokanttisuklaata. Tummasuklaakonvehteihin laitoin täytteeksi appelsiinimarmeladia, minttukrokanttikonvehteihin en mitään, ja kaikkiin muihin laitoin hasselpähkinärouhetta. Tein myös fuusiokonvehteja, joissa yhdistyivät sekä tumma että valkosuklaa.

Suklaat sulatetaan ensin vaikkapa vesihauteessa. Sitten muotteihin annostellaan sulatettua suklaata, ja niiden päälle haluttua täytettä (täytteenä voi käyttää esimerkiksi mainitsemiani marmeladia tai hasselpähkinärouhetta, tai sitten erilaisia hilloja, mariannerouhetta, toffee/lakritsikastiketta tai melkein ihan mitä vaan mieleen tulee). Sitten valutetaan muotti täyteen sulatettua suklaata ja laitetaan konvehdit jähmettymään pakastimeen tai jääkaappiin. Itse annoin konvehtien ensin jähmettyä hetken pakastimessa, jonka jälkeen siirsin ne jääkaappiin. Huomasin, että mitä kauemmin konvehdit saivat jääkaapissa olla, sitä helpompi ne oli irrottaa muotista. Lopuksi koristelin konvehdit suklaapursotuksilla.

Joulutoffee

No juu, tällä ei ole oikeastaan mitään tekemistä joulun kanssa, mutta nimitän näitä nyt joulutoffeiksi, kun kerran joululahjaksi ovat tarkoitettu :) vaikka tietynlaista joulunmakua vanilja ja kaneli tietysti näissä antavat. Ohje on Ruokamaailmasta, omana lisäyksenäni on vain kaneli.

2 dl kermaa
3 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 rkl voita
1 rkl vaniljasokeria
(0,5 rkl kanelia) 

Sekoita kerma, sokeri ja siirappi teflonkattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Anna seoksen kiehua välillä sekoittaen 20–25 minuuttia tai kunnes seos paksunee. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Massa on valmista, kun tippa seosta jähmettyy kiinteäksi kylmään veteen pudotettuna. Lisää vaniljasokeri (ja kaneli) huolellisesti sekoittaen. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun n. 15 x 15 cm kokoiseen suorareunaiseen astiaan. Kun levy on melkein jähmettynyt, leikkaa se terävällä veitsellä kuutioiksi. Anna vielä kovettua. Kääri kovettuneet karkit sellofaanipapereihin.

Minulla seos jäi melko tahmeaksi, joten kääräisin namut ensin leivinpaperipalaseen, jonka jälkeen paketoin ne sellofaaniin. Jaoin käärityt suklaat ja toffeet lasipurkkeihin, joissa jokainen lahjansaaja naminsa saa.

2165544.jpg


Huomenaamulla hyppäänkin sitten junaan ja matkaan kotikaupunkiini noin viikoksi joulunviettoon. Palailen jossain vaiheessa ensi viikkoa, mutta sitä en tiedä, jääkö tämä tämän vuoden viimeiseksi postaukseksi. Mutta eikös vuosi ole hyvä lopettaa näin makoisissa tunnelmissa :) palataan taas!

Oikein hyvää ja kaunista joulua kaikille, jotka täällä vierailevat!

2165571.jpg