Leipää, lissää leipää! Olen suhteellisen vakuuttunut, että pystyisin tällä hetkellä aivan hyvin elämään pelkällä tuoreella leivällä ja sämpylällä. Tässä taannoin löysin Marielta aivan huikeilta kuulostavat leipäreseptit, joita pääsin vihdoin testaamaan viikonloppuna. Jotenkin onnistuin kuluttamaan koko lauantaiaamun ja aamupäivänkin näiden työstämiseen, mutta olivat kyllä vaivansa väärti. Molemmat leivät olivat ihanan pehmoisia, kuohkeita ja ennen kaikkea maukkaita - nämä eivät kaivanneet minkäänlaisia päällisiä, vaan pupellettiin näitä tällaisenaan salaatin kera. Peston ja yrttiöljyn vuoksi leivät on melkoisen rasvaisia, mutta ei näitä arkileiväksi tehtykään vaan viikonlopun spesiaaliherkuksi, joten ei haitannut :) Tomaatti-fetaleipään tein olosuhteiden pakosta (eli kaappien sisällön vuoksi) hienovaraisia muutoksia, muutoin mentiin alkuperäisellä ohjeella.

2103123.jpg

2103130.jpg

Kopioin tähän suoraan Marien ohjeen, omat muutokseni ja muut huomautukset ovat suluissa ja kursivoituna:

1,5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
4 dl reilusti kädenlämpöistä maitoa
1 rkl sokeria
14g (2kpl 7g pussia) kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia (korvasin hunajalla)
3 rkl pestoa (punaista tai vihreää)
1/2 dl ruokaöljyä (mieluiten oliiviöljyä, mutta muutkin käy)
12 -13 dl vehnäjauhoja
kirsikkatomaatteja
fetajuuston paloja
(mustia oliiveja)
1/2 dl oliiviöljyä
pieni nippu ruohosipulia (korvasin tuoreella timjamilla)
sitruunabasilikan tai basilikan lehtiä
(pinjansiemeniä)
2-3 rkl pestoa
merisuolaa myllystä

Mittaa vesi ja maito kulhoon. Liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri, siirappi, suola, öljy ja pesto. Sekoita. Lisää jauhot desi kerrallan ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa hetken. Jaa taikina puoliksi kahteen yhtäsuureen palaan. Kauli toinen taikinapallo litteäksi levyksi. Levitä 2-3 rkl pestoa levylle tasaisesti ja rullaa napakalle rullalle. Jätä saumapuoli alaspäin. Nosta leipä leivinpaperille. Taputtele leipä litteäksi koko pituudeltaan ja painele sormen päällä kuoppia sinne tänne leipään.

Muotoile toisesta leivästä pitkulainen pötkö ja nosta leivinpaperille pestoleivän viereen (minä tein kaksi pienempää ja litteämpää leipää - pestoleivän viereen pellille ei olisi iso leipä mahtunut). Taputtele pötkö litteäksi ja painele sormen päällä kuoppia leipään. Leikkaa kirsikkatomaatista viipaleita ja painele viipaleet leivän pintaan. (Saa hieman upota leipään). Painele fetajuuston paloja tomaattien sekaan. Peitä liinalla ja anna kohota vielä noin 40 minuuttia.

Valmista silläaikaa voiteluöljy. Mittaa öljy kuppiin. Silppua joukkoon ruohosipuli ja basilikan lehdet. Kun leivät on kohonneet, lusikoi yrttiöljy tomaatti-fetaleivän päälle tasaisesti (minä ripottelin päälle vielä pinjansiemeniä). Voitele pestoleipä tasaisesti pestolla (2-3 rkl). Jos pesto on kuivahkoa, pirskota hieman oliiviöljyä pestoleivän päälle.  Rouhi merisuolaa myllystä (tavallinenkin suola käy) leipien päälle ja paista 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 25-30 minuuttia. Kiertoilmauunissa 150 asteessa alimmalla tasolla 30-35 minuuttia. Nosta ritilälle jäähtymään ja leikkaa paloiksi. Tarjoa sellaisenaan viinin tai salaatin kanssa.