Kaiken tämän pikkujouluhumun ja muun oheisjuhlinnan keskellä sielu suorastaan huutaa vaihtelun vuoksi jotain kevyttä ja mieluiten kasvispohjaista apetta. Sosekeitto on mitä oivallisin keino taltuttaa pienoista ruokaähkyä ja muutenkin kompensoida sitä pikkujouluherkkujen määrää, jota on onnistunut viime aikoina itseensä ahtamaan. Näin ollen tänään meillä lounaaksi porisikin tomaattisoppaa, jossa tomaatit kävivät kääntymässä uunin puolella ennen kattilaan päätymistään. Paahtamalla saa tavalliseen tomaattikeittoon vähän uutta jännitettä, vaikkei siinä perussopassakaan mitään vikaa sinänsä kyllä ole. Ylipäätään paahdetut kasvikset on yksi parhaimmista jutuista ikinä - aromit pääsevät oikeuksiinsa ja mehevää tulee! Nälkähän tällaisella ruualla ei sinänsä kauaa poissa pysy, joten soppa kannattaa tarjoilla joko alkuruokana, tai vaihtoehtoisesti dippailla keittoon vaikkapa uunituoretta patonkia.

           1260620917_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

(2 annosta)

4 isoa tomaattia
15 kirsikkatomaattia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä, suolaa ja pippuria
5 dl kasvislientä
tuoretta basilikaa, sokeria
balsamiviinietikkaa
(ruokakermaa)
fetajuustoa

Leikkaa tomaatit kahtia ja viipaloi sipuli. Asettele tomaatinpuolikkaat, sipuli ja valkosipulinkynnet uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele niiden päälle oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Kuumenna sitten kasvisliemi kattilassa ja kippaa sekaan paahdetut tomaatit ja sipulit. Keittele 20-30 minuuttia ja soseuta sitten keitto sauvasekoittimella. Laita takaisin liedelle ja kiehauta, mausta basilikalla, sokerilla ja balsamiviinietikalla.  Lisää joukkoon ruokakermaa maun mukaan tasoittamaan makua. Murustele annosten päälle fetajuustoa.

           1260622482_img-d41d8cd98f00b204e9800998e