Vähän aikaa sitten Ihanissa tomaateissa blogattiin varsin mainiolta kuulostavia linssi-kasviskroketteja. Alunperin resepti on Tuulentuvasta. Minunhan piti matkimani perässä, ja viikonloppuna paistelin kroketteja itsekin. Unohdin tosin aivan tyystin ostaa kaupasta vihreitä linssejä, mutta onneksi kotoa löytyvillä punaisilla linsseilläkin pärjäsi. Vaikka ruokahaluni on viime aikoina ollut vähän karkuteillä, niin uskallan silti sanoa, että hyviä oli! Vähän sellaista kouluruokanostalgiaa oli selkeästi ilmassa, mutta siis ainoastaan hyvässä mielessä :)

1232358980_kroketti4.jpg

n. 15 krokettia

Krokettitaikina:
1 1/2 dl vihreitä linssejä
1 kasvisliemikuutio
2 porkkanaa
1 iso sipuli
1 iso peruna
1 tl basilikaa
1 tl kirveliä
1-2 tl tahinia
1 rkl makeaa chilikastiketta (tai hyppysellinen vahvaa chiliä)
monta kierrosta mustapippuria
suolaa maun mukaan
1 kananmuna
2 rkl korppujauhetta

Leivittämiseen ja paistamiseen:
1 kananmuna
korppujauhoa
1:1 margariinia/voita ja oliiviöljyä

Keitä huuhdellut linssit kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä ohjeen mukaan. Valuta ja anna jäähtyä. Raasta porkkanat, peruna ja sipuli karkeaksi raasteeksi. Ota perunaraaste erilleen ja kuullota porkkana ja sipuli oliiviöljytilkassa. Sekoita keskenään kaikki muut ainekset paitsi perunaraaste, kananmuna ja korppujauho. Laita seos tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta ja jauha kunnes massa on suunnilleen tasaista - sattumia saa mieluustikin jäädä. Kaada massa kulhoon ja lisää loput ainekset. Sekoita tasaiseksi ja pyörittele kostutetuin käsin kroketeiksi, jotka pyörität tämän jälkeen ensin hiukan vatkatussa kananmunassa ja sitten korppujauheessa. Paista kohtalaisella lämmöllä, voin ja öljyn seoksessa kullan ruskeiksi ja rapeiksi kroketeiksi. Tarjoa esim. couscousin tai riisin sekä kermaviilikastikkeen (kermaviiliä + sinappikurkkusalaattia + kuivattua sipulia + mustapippuria) kera.

1232358944_kroketti.jpg